Mi a nemez?

A nemez nem más, mint összegubancolt gyapjú. Egy felnagyított gyapjúszál szerkezete olyan, mint egy fenyőtoboz, kicsi pikkelyek borítják. Ezek a kis pikkelyek simogatás, mozgatás, gyúrás hatására összekapaszkodnak, olyannyira, hogy többet nem lehet őket szétválasztani, így hoznak létre mindenféle ragasztó, vagy egyéb anyag nélkül textil, vagyis nemezt. Ezt a csodát kihasználva születnek az Elisé ruhák szabás és varrás nélkül, pusztán a gyapjú szappanos, vizes simogatásával.

A nemezelés munkafolyamata

1 / 5

Technika és alapanyagok

Az Elisé ruhák két fő alapanyaga a legmagasabb minőségű ausztrál merinó gyapjú és a valódi hernyóselyem. A titok abban rejlik, hogy ezt a két anyagot a tervező különleges szakértelemmel tudja összedolgozni, formázni varrás nélkül. Hogy lehet ez? A gyapjú simogatás, mozgatás hatására átbújuk a selyemen és ahogy a gyapjú önmagával összekapaszkodik magával húzza az anyagot is, így válik örökké a részévé a nemeznek a selyem. Külföldön ezt hívják nuno-nemeznek, amit Szabó Erzsó elnevezett selyem-nemeznek. A kezei között így könnyed, puha, komfortos, praktikus öltözékek és kiegészítők születnek, melyek puha tapintásúak, könnyedén viselhetőek, komfortosak. 

A műhelyben használt gyapjú Ausztráliából és Észak-Amerikából származik, gondosan válogatva a legkiválóbb minőséget. Minden farm mulesing mentes. A festés megfelel az OEKO TEX STANDARD szabványnak és GOTS és GRS tanusítványú festőházban történik. Mindemellett törekszünk, hogy többségében natúr festetlen, vagy növényi festett gyapjút és selymet használjunk.

Gyapjú

Az Elisé ruhák a legpuhább merinó gyapjúból készülnek ezért nagyon kellemes tapintásúak. Ezen kívül még számos pozitív tulajdonsággal rendelkezik:
Természetes alapanyag
Megújuló nyersanyag
Biológiailag lebomló
Természetesen szagálló
Kiváló hőszigetelő, hőszabályozó
Anti allergén
Vízálló

Selyem

Az Elisé darabok légiességét a különböző selymek adják. A hernyóselyem az egyik legnemesebb alapanyag, amiből ruha készülhet. Csodálatos tulajdonságai miatt igazi luxusérzetet ad viselőjének.
Jól szellőzik
Finomsága és lágysága miatt kellemes viselet
Bőrbarát
Biológiailag lebomló alapanyag

Nézd meg ennek a két anyagnak, a selyemnek és a gyapjúnak a házasításából született selyem-nemez darabokat!